benzine grasmaaier

Ben jij op zoek naar een benzine grasmaaier? Lees hier alles over benzine grasmaaiers en vergelijk verschillende grasmaaiers die op benzine werken.

Vergelijk en vind de beste benzine grasmaaiers

Benzine grasmaaiers zijn perfect voor het maaien van grotere gazons of als je opzoek bent naar een snoerloze oplossing. Ze bieden tevens meer vermogen en zijn dus geschikt voor dik en/of overgroeiend gras. Om jouw maaier optimaal te laten presteren, is het belangrijk om de juiste benzine te kiezen. Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je de beste benzine maaier kunt vinden. Je vergelijkt de prijzen van grasmaaiers eenvoudig op grasmaaiersvergelijken.nl.

Wat is een benzine grasmaaier?

Om te beginnen kijken we eerst naar wat een benzine grasmaaier is. Een (benzine) grasmaaier is een werktuig dat wordt gebruikt om gazons en/of het gras van een stuk grond in te korten, ook wel grasmaaien genoemd. Het grote voordeel van een grasmaaier op benzine is dat je geen last hebt van een kabel. Ook zijn deze maaiers doorgaans krachtiger en daarmee geschikter voor het maaien van dik en hoog gras. Benzine grasmaaiers worden voornamelijk gebruikt in grote en middelgrote tuinen vanwege hun formaat en vermogen.

Inhoud

stappenplan: Vergelijk de beste benzine grasmaaiers

Veel websites prijzen drie modellen aan als het beste. Helaas ligt het toch iets complexer. Er is niet een benzinemaaier die het beste is, want iedereen heeft andere wensen en een ander gazon.  Dit hangt namelijk van veel verschillen factoren af. Als je hieronder de volgende stappen volgt, dan weet je waarop je moet letten en kun je de beste benzine grasmaaier voor jou vinden!

1. voor welk gazonoppervlakte gebruik ik een benzine maaier?

Als je een klein gazon hebt, dan is het misschien niet de beste keuze om een benzinemaaier aan te schaffen. Een benzinemaaier wordt vaker gebruikt op juist wat grotere gazons. De benzine motormaaier is een krachtige maaier. Wij raden een benzine grasmaaier aan voor gazons groter dan 200m2. Echter hangt dit ook af van de vorm van jouw gazon. Een grasmaaier die werkt op benzine wordt vaak gebruik voor grotere gazonoppervlakte, omdat ze draadloos zijn en krachtig maaien.

2. de maaibreedte van een benzine grasmaaier

De maaibreedte van een grasmaaier is niet onbelangrijk. Als je een grasmaaier hebt met een kleine maaibreedte, dan doe je er langer over om een gazon te maaien. Een benzine grasmaaier met een kleine maaibreedte is vaak wel compacter en lichter dan grasmaaiers met een grote maaibreedte. Hieronder staat een indicatie over welke maaibreedte je kan hanteren. Let op, dit is slechts ter indicatie!

Gazonoppervlakte voor grasmaaier

3. duw of zelrijdende benzinegrasmaaier?

Sommige grasmaaiers hebben een functie dat ze zelf al voorruit rijden, dit heeft een zelfrijdende of zelftrekkende grasmaaier. Het voordeel van een zelfrijdende benzinemaaier is dat je minder kracht hoeft te zetten dan een duwmaaier op benzine. Als je dan een maaier hebt met een grote maaibreedte, dan is het misschien wel makkelijk om te kiezen voor een zelfrijdende benzine grasmaaier. Daarnaast hebben we gezien dat benzine maaiers vaak worden gebruikt voor grote gazons. Als je een groot gazon hebt, kan een zelfrijdende of zelftrekkende benzine grasmaaier dus een ideale oplossing zijn. Of een aangedreven benzine maaier iets voor jou is, hangt ook af van het gewicht van de maaier. Later in het artikel gaan we het over het gewicht hebben.

Ook kan een zelfrijdende of zeltrekkende benzine maaier fijn zijn als je een helling in jouw tuin hebt. Zo hoef je minder kracht te zetten om op de helling te komen. De grasmaaier wordt dan aangedreven. In sommige gevallen kun je zelfs de grasmaaier in een aantal standen zetten. Zo kun je zelf het tempo en de zwaarte bepalen.

Het enige nadeel hieraan is wel dat ze vaak wel duurder zijn dan duwgrasmaaiers. Als tip geven we je mee om eens bij vrienden/kennissen/collega`s te vragen welke soort zij hebben of jij het een keer kan uitproberen. Kijk hieronder naar het verschil tussen deze twee soorten.

Zitmaaiers

Naast de bovengenoemde optie, is het ook mogelijk om een zitmaaier aan te schaffen op benzine. Zitmaaiers zijn ontworpen voor grotere oppervlakken. Ze zien eruit als kleine tractoren en zijn zeer comfortabel in gebruik. Je hoeft alleen maar op de stoel te springen en gaan! Als je een grote tuin hebt, op zoek bent naar meer gebruikscomfort en niet veel tijd hebt om te maaien, is dit de ideale oplossing. Het comfort en de tijdsbesparing maken het maaien een aangename en ontspannende activiteit. Een nadeel is dat je een beschutte plek nodig hebt om ze na gebruik op te bergen en een tuinhuisje om ze ‘s winters in te bewaren. Bovendien duurt het onderhoud langer dan bij andere grasmaaiers.

4. benzinegrasmaaier Met mulchingfunctie

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een mulchingfunctie. Mulching houdt in dat de maaier het gras heel fijn snijdt. Er blijft dan een laagje op het gras liggen. Mulchen houdt in dat er een klein laagje organisch materiaal op de oppervlakte blijft liggen. In dit geval wordt het gras versnipperd en verspreid over het gazon. Je kunt er dus voor kiezen om een benzine maaier aan te schaffen met een mulchfunctie. Mulchen heeft een aantal voor- en nadelen. Deze staan hieronder weergegeven. Daarnaast kun je de video bekijken om meer te leren over mulchen.

Voordelen van mulchen

 • Grassnippers hoef je niet op te ruimen
 • Natuurlijke voedingsstoffen voor het gras
 • Minder kans op onkruid
 • Bescherming van het gazon

Nadelen van mulchen

 • Mulchen werkt vaak slechter bij hoog gras
 • vaker maaien
 • De messen moeten vaker geslepen worden
 • Voetballen in de tuin wordt lastig direct na het mulchen

Bij de meeste benzine maaiers zit er wel een functie op om te mulchen, maar nog niet bij alle modellen. Hopelijk heb je nu een keuze kunnen maken of je een mulchfunctie wil op jouw benzine grasmaaier. Ben je er nog niet uit? Geen probleem. Er bestaan namelijk ook benzine grasmaaier met een combinatiefunctie. Hiermee kun je dus mulchen, maar ook grasmaaien en het gras opvangen. Als je het nog niet weet, dan is dit wellicht een goede optie voor jou.

5. Gebruiksgemak van de benzine maaier

Met de aandrijf- en mulchfunctie hebben wij het hierboven al even kort gehad over het gebruiksgemak van een benzine grasmaaier. Als je een groter gazon hebt, wil je fijn kunnen grasmaaien. Daarom is het belangrijk om te kijken naar het gebruiksgemak van een benzine grasmaaier. Je kunt bijvoorbeeld kijken of een benzine grasmaaier in hoogte verstelbaar is. Dit is handig als er iemand anders, die groter of kleiner is dan jij, gebruik gaat maken van de grasmaaier. Hiermee kun je rekening houden bij het vergelijken van verschillende grasmaaiers. Daarnaast zijn er ook enkele modellen die je helemaal kan inklappen. Dit is ideaal als je weinig ruimte hebt om de grasmaaier op te bergen. Ook kan je voor het gebruiksgemak ook kijken naar het gewicht van een grasmaaier. De meeste benzine maaiers hebben een gewicht tussen de 30 en 40 kilo.

Bij een maaier met een trekstart is het niet onbelangrijk om te kijken hoe gemakkelijk het apparaat daadwerkelijk start. De ene benzine maaier heeft een gemakkelijkere trekstart dan de andere. Je hebt zelf vast wel eens ervaren hoe vervelend een trekstart kan zijn bij een apparaat. Lees je van te voren dus goed in of de maaier een ergonomische trekstart heeft.

Groot gazon maaier

6. Maaihoogte instellen

Het is belangrijk om te kijken of een grasmaaier in maaihoogte te vertellen is. Sommige grasmaaiers hebben verschillende standen. Ga voor jezelf goed na of er genoeg standen opzitten. Kijk ook waar je de maaihoogte moet instellen. Dit is vaak de plek waar je duwt of bij de wielen. Het lijkt soms makkelijker om het gras heel kort te maaien, maar dit is niet altijd beter voor het gazon. 

Maaihoogte

7. vermogen van de maaier

Hoe meer vermogen je hebt, hoe krachtiger de maaier is. Als je meer vermogen hebt, dan maait de maaier sneller en krachtiger. Het vermogen wordt uitgedrukt in pk (paardenkracht). Bij het vergelijken van verschillende modellen kan je dus kijken hoeveel pk alle grasmaaiers hebben. Kijk dus goed naar het vermogen van de maaier en of dit voor jou voldoende is.

8. geluid van de maaier

Daarnaast kun je ook kijken hoeveel geluid een maaier maakt. Het is natuurlijk heel vervelend voor jouw gezin of buren als je vaak gaat maaien of mulchen met een grasmaaier die veel geluid maakt. Het geluid van een grasmaaier wordt uitgedrukt in db (decibel). De meeste benzine maaiers liggen tussen de 80 en 100 decibel. Het grasmaaien maakt dus best wel veel geluid. Het is dus aan te raden om gehoorbescherming op te doen als je gras aan het maaien bent. Je staat dan namelijk dichtbij de maaier waar het geluid vandaan komt.

Geluidsbescherming grasmaaier

9. de grootte van de opvangbak

Bij de meeste grasmaaier modellen zit er een opvangbak bij. Het is belangrijk om te kijken hoe groot de opvangbak is. Zeker bij een benzine grasmaaier die vaak wordt gebruikt bij een groter gazon. Je wil het namelijk niet hebben dat je de bak een aantal keren moet leegmaken tijdens het grasmaaien. We zien vaak dat benzine grasmaaiers een opvangbak hebben van ongeveer 50-70 liter.

10. inhoud van de brandstoftank

Natuurlijk gaat er ook benzine in de grasmaaier. Net zoals in auto`s, kan ook de tankinhoud bij grasmaaiers verschillen. Gemiddeld hebben benzine maaiers een tank van 1 liter. De meeste benzine maaiers hebben een tankinhoud tussen de 0,8L en 1,3L. Dit wil nog niks zeggen. Het is niet alleen belangrijk om te kijken naar de tankinhoud, maar ook naar hoe zuinig de maaier is. Het kan dus zijn dat een maaier met een tankinhoud van 0,8L langer meegaat dan een benzine maaier met een inhoud van 1,0L. Vaak (maar niet altijd!) zijn de duurdere modellen zuiniger dan de goedkopere modellen.

Welke benzine in een grasmaaier?

Het is altijd raadzaam om de handleiding te lezen van de desbetreffende benzine grasmaaier. Daarnaast kun je ook verder lezen over welke benzine in een grasmaaier kan.

Welke benzine in grasmaaier

11. design en materiaal

Voor de meeste mensen is dit wat meer onbelangrijk, maar kijk eens naar de de kleur en het design van de grasmaaier. Als je maaier ergens in het zicht staat, dan is het voor sommige mensen fijn als het een mooi design heeft. Daarnaast is het raadzaam om te kijken van welk materiaal de grasmaaier is gemaakt. Een grasmaaier gemaakt van een stevig (en bijvoorbeeld roestvrij) materiaal, gaat normaal gesproken langer mee.

12. het merk van de benzine grasmaaier

Er zijn veel verschillende benzine grasmaaier merken. Vind je een bepaald merk fijn, dan kun je een grasmaaier kiezen van dat merk. Enkele populaire merken van benzine grasmaaiers zijn:

Stiga
Hyundai
Wolf-Garten
Makita
Powerplus
Stanley
Einhell
Alpina
Honda

 

Je bent nu klaar om te vergelijken

Je weet nu hoe je de beste benzine grasmaaier kan vergelijken. Bovenaan de pagina kun je verschillende soorten benzine grasmaaiers vergelijken. Wil je nog meer lezen over benzine grasmaaiers? Lees dan hieronder verder.

De voor- en nadelen van benzinemaaiers

Het belangrijkste voordeel van een benzinemaaier is dat je niet op kabels hoeft te letten, zoals bij een elektrische grasmaaier. Zo heb je volledige bewegingsvrijheid en kun je alle hoeken van de tuin bereiken. Dit is één van de voordelen van een grasmaaier op benzine. Hieronder staan nog een aantal andere voor- en ook nadelen beschreven.

Voordelen:

 • Meer vermogen om langer en dikker gras te maaien;
 • Ontworpen voor middelgrote en grote gazons;
 • Stalen dekken en bouwkwaliteit betekent dat ze vele jaren mee kunnen gaan;
 • Ruime keuze aan motoren en maaidekken die passen bij de grootte van jouw gazon;
 • Geen elektriciteit vereist.

Nadelen:

 • Zijn lawaaierig;
 • Kunnen moeilijk te starten zijn, omdat je bij sommige modellen aan een trekkoord moet trekken;
 • Zwaardere machines.
 • Benzine nodig
 • Stijging benzineprijzen

De alternatieven van een benzine motormaaier

Op deze pagina hebben we gezien dat benzine motormaaiers vaak gebruikt worden voor de wat grotere gazons. Heb je een middel of groot gazon, maar wil je geen benzine grasmaaier? Dan kun je er voor kiezen om een zitmaaier, accumaaier of een robotmaaier te kopen.

Beste benzine grasmaaier

Tot slot

Je hebt nu alles gelezen over benzine grasmaaiers. Vergelijk hierboven verschillende benzinegrasmaaiers. Is dit toch niet wat je zoekt? Dan kun je ook andere grasmaaiers vergelijken.

Wij proberen de vergelijkers, prijzen en informatie up-to-date te houden. Kijk zelf voor de actuele prijzen en informatie op de website van de aanbieder van de grasmaaier. Je bent zelf verantwoordelijk om de informatie, op de website waar je gaat bestellen, na te lezen. Daarnaast is het verstandig om altijd de handleiding van de grasmaaiers door te nemen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele fouten.