Robot grasmaaier

Wil jij een robot grasmaaier aanschaffen? Wij helpen je zodat jij de beste robot grasmaaier kan uitkiezen. Lees hieronder meer en vergelijk direct.

Vergelijk en vind de beste robot grasmaaiers

Je hebt een groot gazon of weinig tijd. In dat geval kan een robot grasmaaier een uitkomst zijn! Doordat de robotmaaier automatisch maait, heb jij genoeg tijd voor andere dingen. Hier leggen we alles uit over robot grasmaaiers en kun je direct prijzen vergelijken. Na het lezen van dit artikel weet jij alles over robot grasmaaiers. Daarnaast weet je na het lezen waar je op moet letten bij de aanschaf van een robotmaaier. Ben je niet op zoek naar een robotmaaier, maar naar een andere grasmaaier? Dan kun je ook andere grasmaaiers vergelijken.

Wat is een robot grasmaaier?

Een robot grasmaaier is een grasmaaier zonder (stroom)snoer die automatisch jouw gazon maait. Dit kan een mooie oplossing zijn, als je bijvoorbeeld een grote tuin hebt of geen zin hebt om te tuinieren. Alhoewel het grasmaaien automatisch gaat, stel je wel een aantal dingen in, zoals het gebied wat de maaier mag maaier. Dit kun je bij de meeste modellen doen door grensdraad in de tuin aan te brengen. Later vertellen we je hier meer over. Denk je dat een robot grasmaaier een oplossing kan zijn voor jouw tuin? Lees dan snel verder, want we vertellen je er graag meer over. Daarnaast kun je eenvoudig robot grasmaaiers vergelijken op deze pagina.

Inhoud

Hoe werkt een robot grasmaaier?

Voordat we beginnen met het stappenplan, is het eerst belangrijk om te kijken hoe een robot grasmaaier werkt. Vervolgens kun je de stappen van het stappenplan volgen en vergelijk jij de beste robot grasmaaiers.

Laadstation

Robotmaaiers werken op een accu. Er zit dus geen oplaaddraad aan de maaier als hij aan het rijden is. De robotmaaier wordt in zijn laadstation opgeladen. Als de batterij van jouw robot grasmaaier bijna leeg is, dan zal hij terugkeren naar het laadstation. Dit laadstation zet jij ergens in jouw tuin neer. Dit kun je het beste doen op een vlakke ondergrond, dus niet op een helling. Daarnaast is het belangrijk dat het laadstation dichtbij een stopcontact/stroompunt wordt aangesloten. Ook moet het laadstation in het maaigebied zitten en het liefste niet in de zon staan. Houdt hierbij ook rekening met tuinsproeiers. 

Accu opladen

Als het laadstation zijn plaats in de tuin gevonden heeft, kan de robotmaaier opgeladen worden. Meestal duurt het opladen van een accu één tot anderhalf uur. Dit verschilt wel per merk en model Vervolgens kan de robot grasmaaier gaan maaien tot de accu weer bijna leeg is. De robotmaaier zal dan automatisch terugkeren naar het laadstation. Als de robotmaaier weer vol is, dan zal hij zijn programma weer volgen. Zo kan de robotmaaier soms wel een aantal keer per dag gaan maaien. Heb je bezoek en wil je op het gras gaan zitten? Dan kun je vaak de robotmaaier pauzeren. Hij gaat vervolgens weer verder met de route wanneer jij het wil.

grensdraad of perimeterdraad boven- of ondergronds

Vervolgens is het belangrijk om grensdraad aan te leggen. Dit wordt ook wel perimeterdraad of begrenzingsdraadgenoemd. Met deze draad baken je eigenlijk het gebied af waar de grasmaaier mag maaien. Mocht je dus ergens bloemen hebben staan, dan kun je met deze draad ervoor zorgen dat de maaier er niet in de buurt komt. De draad begint bij het laadstation en leg je rond het gehele gazon neer. De robotmaaier ontvangt een signaal van de draad en weet zo waar hij wel of niet mag maaien. De draad zet je ongeveer om de 70 centimeter tot één meter vast.

Deze draad zet je eenvoudig vast met een soort van klemmetjes. In de gebruikshandleiding van jouw maaier staat meestal hoeveel centimeter je de grensdraad van de kant moet leggen. Je moet dan de randen vaak nog wel zelf maaien. Deze grensdraad of perimeterdraad kun je zowel boven- als ondergronds aanleggen. Het ondergronds aanleggen kost meer tijd, maar kent ook een aantal voordelen. Meestal staat er in de handleiding van de maaier hoe diep je de kabels in de grond moet stoppen. Bij sommige maaiers moet dit een stuk hoger dan bij andere. De betere robotmaaiers kunnen het signaal vaak ook goed opvangen als de kabels dieper in de grond liggen. Een aantal voordelen van boven- en ondergrondse grensdraad zullen we hieronder bespreken.

Voordelen van bovengrondse grensdraad

  • Makkelijk aan te brengen
  • Makkelijk aan te passen
  • Groeit vanzelf met het gazon (en wordt minder zichtbaar)

Voordelen van ondergrondse grensdraad

  • Mooi weggewerkt
  • Mogelijk om te verticuteren
  • De grensdraad wordt in het algemeen minder beschadigd

Geleidingsdraad

Naast de begrenzingsdraad (die de maaigrenzen van jouw gazon weergeeft), bestaat er ook geleidingsdraad. Geleidingsdraad wordt meestal van het laadstation gelegd naar een ander ver punt of door een smalle doorgang. De geleidingsdraad wordt dan bevestigd aan de begrenzingsdraad. Door geleidingsdraad weet de grasmaaier weer naar het laadstation te rijden als het nodig is. Net zoals de begrenzingsdraad kun je ook de geleidingsdraad zowel boven- als ondergronds aanbrengen. 

Hieronder staat een video over het installeren van een robotmaaier. Je kunt dan ook meer zien over de begrenzings- en begeleidingsdraad. Let wel op dat dit per merkt en model kan verschillen. Volg dus altijd de handleiding van jouw robotmaaier. 

Robot grasmaaier zonder draad

Heb je geen zin om de grensdraad aan te leggen? Niet getreurd! Er zijn tegenwoordig zelfs al robotgrasmaaiers die zonder begrenzingsdraad kunnen maaien. Deze modellen zijn over het algemeen wel een stukje duurder, maar bespaart je wel veel werk. Dit kan het overwegen waard zijn. De maaiers zonder draad hebben vaak aan de onderkant een sensor zitten die de rand van het gazon kan zien. Als de robotmaaier zonder draad de rand ziet, dan zal hij daar niet verder maaien. Er zijn nog niet gigantisch veel modellen van een robotmaaier zonder draad. Echter verwachten we dat dit in de toekomst wel anders zal zijn. Producenten denken vaak hoe minder werk een consument nodig heeft, hoe beter.

Robot grasmaaier zonder draad

Andere zones

Veel robotmaaiers kunnen ook meerdere zones maaien. Hiervoor hoef je vaak de robotmaaier niet op een ander stuk van jouw gazon te plaatsen. Wel moeten er wel een goed/gangbaar pad zijn tussen de verschillende zones. Met begrenzingsdraad (en de robot goed in te stellen) kun je de robot naar een andere zone laten gaan. Alleen bij robotmaaiers zonder draad werkt dit anders. Het is vaak nog niet mogelijk dat deze robotmaaier andere zones maait. Je moet dan de maaier op het andere gazon plaatsen. 

Onderhoud van een robotmaaier

Helaas ben je toch wel wat tijd kwijt met het onderhoud van een robotmaaier. Zo is het belangrijk om de robotmaaier goed schoon te houden. Daarnaast is het aan te raden om de messen af en toe te vervangen. De levensduur van de messen hangt van veel verschillende factoren af, zoals het soort gras, oppervlakte, objecten op het grasveld etc. Zorg ervoor dat er geen voorwerpen zoals steentjes en takjes op het gazon liggen als de maaier gaat maaien. Dit verlengt de levensduur van de messen.

stappenplan: Vergelijk de beste robot grasmaaiers

Je hebt nu al veel gelezen over de werking van een robotmaaier. Er zijn veel verschillende soorten robot grasmaaiers. Daarom is het belangrijk dat jij een goede robot grasmaaier kiest die bij jouw tuin past. Veel websites beweren dat slechts één model de beste robot grasmaaier is. Dit hangt dus echt van verschillende factoren af. Als jij hieronder alle stappen volgt, dan kun je een goede robotmaaier aanschaffen die voldoet aan jouw situatie. Je krijgt hierbij handige tips zodat jij een goede robotmaaier kan selecteren.

1. voor welk gazon is een robot grasmaaier geschikt?

Bij robotgrasmaaiers is het belangrijk om te kijken naar wat voor gazon je hebt. Mocht je erachter komen dat een robotmaaier niet of minder geschikt is voor jouw gazon? Geen probleem! Bij ons kun je ook andere maaiers vergelijken. Kijk hiervoor op andere pagina`s.

Welk gazonoppervlakte kan een robot grasmaaier maaien?

Als eerste kijken we naar het gazonoppervlakte. Robotgramaaiers kun je gebruiken op zowel grote als kleine gazons gebruiken. Sommige robot grasmaaiers kunnen maximaal maar een gazonoppervlakte van 250m2 aan. Daarom is het belangrijk om te kijken dat een robot maaier minimaal het oppervlakte van jouw tuin aankan. Sommige robotmaaiers kunnen al gazons aan van meer dan 1000 vierkante meter. Je kan dus veel tijd besparen met een robot grasmaaier.

Gazonoppervlakte voor grasmaaier

Zit er een helling in het gazon?

Heb jij een helling in het gazon zitten? Geen probleem! De meeste robot grasmaaiers kunnen op hellingen rijden tot wel 30%. Daarnaast zijn er ook al een aantal modellen die op steilere hellingen kunnen rijden. Van te voren is het dus belangrijk om te kijken hoe stijl jouw helling is in het gazon. Schrik niet als je niet weet hoe dit moet, we leggen het eenvoudig uit!

De eenvoudigste manier om dit te meten is met een waterpas of hellingsgraad app. Download de app en leg jouw telefoon op het steilste stuk van de helling neer. Daarnaast is het aan te raden om de helling op verschillende plekken te meten, zodat je zeker weet wat het percentage is. Vervolgens kan je een maaier selecteren die minimaal het percentage van jouw grashelling aankan. Zorg dat je wel altijd wat speling overhoudt. Kies dus bijvoorbeeld, als jouw helling 27% bedraagt, een maaier die minimaal een helling van 30% aankan. Zo weet je dat je veilig zit.

2. robot mulch maaier

Een robot grasmaaier is vaak (dan wel niet altijd) een mulchmaaier. Bij mulching wordt het gras flinterdun gesneden en niet opgevangen. Er zit dus geen opvangbak, die je misschien nog wel van vroeger kent, op. Doordat er geen opvangbak op zit, blijft het dunne laagje gras op het gazon liggen. Dit lijkt een nadeel, maar mulchen kent juist vele voordelen. 

Voordelen van mulchen

  • Grassnippers hoef je niet op te ruimen
  • Natuurlijke voedingsstoffen voor het gras
  • Minder kans op onkruid
  • Bescherming van het gazon

Nadelen van mulchen

  • Mulchen werkt vaak slechter bij hoog gras
  • vaker maaien
  • De messen moeten vaker geslepen worden
  • Voetballen in de tuin wordt lastig direct na het mulchen

Zoals je kan zien, kent mulchen veel voordelen. De nadelen van mulchen zijn bij een robot grasmaaier te ontkrachten. Bij mulchen moet je normaal gesproken vaker maaier. Dit hoef je bij een robot grasmaaier niet zelf te doen. Ook werkt mulchen slechter bij hoger gras. Daarom is het belangrijk dat je vaker maait. Met een robotmaaier is dit geen probleem, want je hoeft dit niet zelf te doen. Het nadeel van vaker maaien is wel dat je meer stroom verbruikt. Mocht je genoeg zonnepanelen hebben, dan zal dit geen probleem zijn. Al met al is een robotmaaier ideaal als je wil mulchen. 

3. Robot grasmaaier met of zonder draad

Bovenaan de pagina hebben we al beschreven dat veel maaiers zijn met begrenzings- en begeleidingsdraad. Tegenwoordig zijn er dus ook modellen die zonder draad kunnen maaien. Denk dus van te voren na wat voor jou het beste is. Het aanbod van robotmaaiers zonder draad is wel kleiner. Daarnaast is de prijs vaak ook nog hoger.

Robotmaaier zonder draad

Tip: hoeveel draad is er meegeleverd

Het is raadzaam om te kijken hoeveel draad er meegeleverd is. Bereken vervolgens of dit genoeg draad is. Op deze website kun je meer lezen over het berekenen van jouw tuinomtrek. 

4. geluid van de robotmaaier

Naast de ‘klassieke’ maaiers, maken ook robotmaaiers geluid. Robotmaaiers zijn mulchmaaiers en moeten daardoor ook vaker maaien. Daarnaast kan het zijn dat de robotmaaier bij een groot gazon vaker per dag maait (i.v.m. het een aantal keer opladen). Hierdoor wordt er vaker gemaaid met een robotmaaier. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar het geluid van een robotmaaier. 

Gemiddeld maken robotmaaiers een geluid tussen de 55 en 65 decibel. Dit is al aanzienlijk minder dan een klassieke grasmaaier (die vaak tussen de 80 en 90decibel zitten). Hoewel het een stillere grasmaaier is, kan de buurt en jezelf er wel veel last van hebben omdat hij vaker aan het maaien is. Kijk hier dus goed naar als je dit belangrijk vindt. 

Geluidsbescherming grasmaaier

5. kijk naar het gebruikgemak

De meeste robotmaaiers kun je met een app bedienen. Je kunt dan vaste tijden instellen bijvoorbeeld. Daarnaast kan je sommige robotmaaiers ook zelf besturen via een app. Leuk voor de kids! De installatie van de ene robot is gemakkelijker dan van de andere. Kijk daarom voor de aankoop hoe je de robomaaier kan bedienen. Dit kan je bijvoorbeeld op YouTube opzoeken.

Gebruiksgemak robotmaaier

Je bent nu klaar om te vergelijken

Je hebt nu alles gelezen over robotmaaiers. Bovenaan de pagina kun je verschillende robotmaaiers vergelijken. Ben je niet op zoek naar een robotmaaier, maar juist naar een andere soort maaier? Vergelijk dan op grasmaaiersvergelijken.nl andere soorten grasmaaiers.

De voor- en nadelen van robotgrasmaaiers

Robotmaaiers hebben een aantal voor- en nadelen. Enkele staan hieronder weergegeven.
Voordelen:

  • Het grootste gedeelte wordt automatisch gemaaid (tijdbesparend)
  • Mulchen is goed voor het gazon (en geen grasafval)
  • Redelijke stille maaier

Nadelen:

  • Vaak duur(der) in aanschaf
  • Draad bevestigen kost veel werk (maar er zijn ook robotmaaiers zonder draad)
  • Installatie kost dus veel tijd
  • Niet alle kanten worden gemaaid, je moet ook zelf de kanten maaien
  • Continue aan het stroom (tenzij jij het uitzet)
  • Kan gevaarlijk zijn voor dieren, zoals egels
  • Niet onderhoudsvrij
  • Korte accuduur en dus vaker maaien (ook omdat hij mulcht)

Botst een robotmaaier niet tegen alles aan?

Met het stuk grensdraad kun je er al voor zorgen dat een robotmaaier niet tegen een object aanrijdt. Echter hoef je niet alle objecten af te bakenen, want de robotmaaier heeft vaak ook een botsingdetectiesysteem. Dit is handig, want als de robotmaaier een voorwerp ziet liggen, dan zal hij omdraaien. Zo voorkomt hij vaak schade. Helaas ziet de bewegingsdetector niet alle (kleine) voorwerpen. Daarom is het wel belangrijk om te zorgen dat het gras zo leeg mogelijk is, want dan maait de robotmaaier het beste. Let hierbij vooral om steentjes en takjes

Zijn robotmaaiers diefstalgevoelig?

Voor diefstal hoef je bij de meeste robot grasmaaiers niet bang te zijn. Sommige robot grasmaaiers zijn beveiligd met een pincode. Inbrekers hebben hier dus vrij weinig aan. Ze beginnen zelfs al te piepen als je ze optilt. Als je dit belangrijk vindt, kies dan een maaier die deze optie heeft.

De alternatieven van een robotmaaier

Als een robotmaaier niet interessant is voor jou, dan zijn er nog andere soorten maaiers. Alleen de robotmaaiers maaien automatisch. Er zijn wel zelftrekkende maaiers, waarmee het maaien minder zwaar gaat. Wat een alternatief is voor een robotmaaier hangt wel af van jouw gazongrootte. Bovenaan de pagina zie je een tabel over soorten grasmaaiers per gazongrootte.

Tot slot

Je hebt nu alles gelezen over robotmaaiers. Vergelijk hierboven verschillende robot grasmaaiers. Is dit toch niet wat je zoekt? Dan kun je ook andere grasmaaiers vergelijken.

Wij proberen de vergelijkers, prijzen en informatie up-to-date te houden. Kijk zelf voor de actuele prijzen en informatie op de website van de aanbieder van de grasmaaier. Je bent zelf verantwoordelijk om de informatie, op de website waar je gaat bestellen, na te lezen. Daarnaast is het verstandig om altijd de handleiding van de grasmaaiers door te nemen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele fouten.